Äventyr,  Resa,  Skidor,  Sverige

Tälta på vintern – turskidor i Vålådalen


Jag vet inte vad som hände, men helt plötsligt satt jag på tåget på väg till Vålådalen i de jämtländska fjällen med väskan full av allt varmt jag hade hemma på vinden. Det var ju egentligen inte jag som skulle inviga året med att gå på tur i fjällen, jag hade bara tänkt hjälpa en kompis vars nyårsresa till Grövelsjön blev inställd genom att erbjuda att vi kunde fixa en egen tur. Jag förstår inte själv hur det blev att hon stannade hemma och jag fann mig själv sittandes på tåget med mamma och lillebror.

Så det blev fyra nätter nere i dalen nedanför Ottfjället. Familjen inne på hotellet och jag i ett tält fem hundra meter bort längst skidspåret in i skogen. Jag ville ju ta chansen! Det var så länge sen jag tältat på vintern att jag inte längre kunde komma ihåg vad jag behövde, och nervös fryslort som jag är så tänkte jag att om jag nu testar grejorna så kanske jag kan det här till nästa gång! För… ja… man vet ju aldrig liksom… Jag brukar ju överraska mig själv så en dag så står jag väl där på 20 km ut på fjället och ska överleva en natt.

Vålådalens fjällhotell ligger tokigt fint till med utsikt över en skogsfylld dal framför en halvcirkel av höga fjäll: Anarisfjällen, Lunndörrsfjällen, Smällhögarna och Bunnerfjällen. Det finns två längdslingor (varav en ett elljusspår som går att åka kortare rundor på) nere i dalen och en superkuperad slinga om man pallar att masa sig upp till trädgränsen upp bakom hotellet. Däruppe låg det ett gnistrande täcke, som utspillt dun av iskristaller, och lockade till att upptäcka fjället på turskidor. De två svällande topparna Östra och Västa Ottfjället drog varje morgon flera laster med bilburna rando-skidåkare som ville besegra båda, trots att snön fortfarande låg ganska tunn.

Vi hyrde både turskidor och längdskidor på plats. Det var länge sen jag åkte längd och ännu längre sen jag gick på tur, men rackarns vad det är härligt! Och jag är så stolt över min mamma och bror som gjorde sin första tur någonsin!

Hur blev det med sovandet då? Jo men så överraskande bra och varmt och gosigt att jag tänkte att jag lika gärna kan skriva ner vad jag hade med och på, som en liten guide till andra som håller på att preppa inför att sova ute nu i midvintern. Och ja… prognosen på -10 grader blev till faktiska -25 grader på grund av inversion i dalen, så det är jäkligt bra att se till att vara förberedd även om man tror det blir ganska varmt.

 

TÄLT

Hilleberg Nallo 2 GT. Det är skönt med extra plats på vintern, så ett “större” tält var bra. Jag var liksom inte sugen på att ha mer än skorna i absiden, så allt skulle få plats. Och nattkisseriet gick mycket lättare när jag kunde slänga på mig min varma tröja snabbt och utan meck. Tältet ska ju helst grävas ner lite för att få vindskydd, i alla fall måste ju snön komprimeras rejält under så att man inte sjunker ner i en snödriva när man ska sova 😀 Är det mycket snö så gräver man också ur absiden så mycket man kan för att den kalla luften ska hamna där, men också för lyxen av att ha ståhöjd därinne! Jag hade inte grävt ner tältet så mycket för det var inte så mycket snö, men jag hade grävt ut lite och tillplattat medelst knägång, och jag hade slängt upp snö mot ytterduken för att slippa drag. I övrigt var all ventilationen öppen, för att min utandningsluft skulle försvinna ut ur tältet. Trots det blev all innerduk helt täckt av frost under natten…  Missen kanske var att jag lämnade myggnätet stängt? Får testa att ha det öppet nästa gång. Jag har nu fått tipset att man kan skaka ur frosten innan man packar ner tältet, eller ha en liten wettextrasa med för att torka bort kondens om det är tillräckligt varmt.

Eftersom tältspikar inte gör så stor nytta i snön så hade jag egensågade träbitar som gick att sticka ner i snön och trycka fast. Jag är säker på att skidor och stavar och träd också går bra. Något jag märkte snabbt var att tältet lätt säckade ihop då jag inte varit så noga med att spänna ut tältbotten första natten och tältstängerna i yttertältet hade sjunkit ner i snön, så jag fick pallra in lite snö under tältstängerna för att höja dem lite så innertältet blev lite rymligare. Det är viktigt att tältet är stramt uppsatt för att eventuell iskall kondens inte ska droppa ner på en från taket. Brr!!!

 

 

Madrass

Sovsäck

Ett vanligt skumplast och ovanpå det ett uppblåsbart Exped 7cm med dun i. Jag pumpade det lite för löst första kvällen och då blev jag kall om rumpan, det isolerar bättre om det inte komprimeras uppenbarligen. Jag hade skumplasten underst, men det finns de som har den överst och säger att det är bättre. Renfällar är tydligen “the sh*t” men det känns som ett alldeles för tungt alternativ för mig.

Cumulus Alaska 1100, i kort modell. Den står pall för -25 och det att den är kortare gör att det inte blir en massa tomt utrymme att värma. Också perfekt att den har lite vidd så att jag som ligger på sidan med börja ben kan göra det och ändå ha luft kring rumpan. Jag hade med en Nalgene-flaska full med kokhett vatten i ett isolerande fodral som fick agera värmeelement, men den behövde jag knappt använda. Istället fick jag problem med svett när det blev kring -18 grader en natt. Det bästa tipset jag har fått för dessa “varmare” nätter är att öppna upp dragkedjan lite men lägga för en dunjacka. Då ska det bli lite svalare men ändå inte så där för kallt som det blir av att bara öppna upp. Klä av mig understället vågade jag inte ifall det skulle bli kallt igen… Hade det varit ännu kallare så har jag en ull-liner som brukar hjälpa några grader 🙂   Ett annat tips jag fått är att ha dubbla sovsäckar så att man kan justera och kombinera för perfekt värme. Jag kan tänka mig att det är ett bra alternativ om man är ute en längre tid och tänker att temperaturen kan komma att variera mycket. Med “värmeelementet” i sovsäcken så är den perfekt för att hålla telefon och kamerabatterier varma under natten, men OBS, inte kameran själv för temperaturskillnader är dåliga för objektiven. Jag passade också på att värma vantarna i säcken på morgonen.

Sovsäcken riskerar ju att bli fuktig, särskilt kring huvudöppningen, om det är en varm vinternatt. För mig hade det räckt att skaka av frost och is från sovsäcken, men är det varmare så ska det funka att hänga sovsäcken på tork i ett träd eller på skidstavarna medan man packar resten. Man kan också köpa en yttersäck i ett material som andas till sovsäcken där kondens och frost kan lägga sig på utsidan, särskilt om man ligger mot tältduken. Denna kan användas som vindsäck vid behov. Dock blir det kondens mellan lagren av denna lösning när det blir kallare än -10, -15… Då behöver man dock ändå inte oroa sig för blöt sovsäck eftersom det är så kallt att kondensen fryser 🙂 En enklare variant av yttersäck är att sätta på sig skaljackan på fotändan av sovsäcken, eftersom det oftast är där man blir blöt.

Kläder

Ett lager ullunderställ och långa varma sockar som gick att dra upp när det blev kyligare och dra av halvvägs när det blev varmare. Foderkjol öppen där fram som täckte rumpa och lår, ett måste för mig som alltid får iskallt sidfläsk. En tight buff och en större fleecebuff som täppte till halshålet perfekt och som var mysig att lägga kinden på när jag låg på sidan. Varm ullmössa att dra ner över ögonen. Mycket viktigt som vid all vandring är att det är ett separat underställ, inte det som blir svettigt på dagen av att man har det på sig.

Sen för lägerlivet så var jag så varmt klädd att jag kokade när jag rörde mig (trots -25). Foderbyxor med dragkedja hela vägen och superflufftröja, skalbyxor, damasker, dunjacka och två lager på händerna. Att jag har handskar under vantarna istället för liners är för att kunna fippla med pilliga saker där tumvantarna är för klumpiga. Sorel-kängorna är väl onödiga, men dess foder är underbart att behålla på i tältet så nu letar jag efter lätta bivackskor (typ modell inuittofflor som Kamik eller Mukluks) som går att ha utanpå fodret, eller som själva har löstagbart foder.

Skidpjäxorna hade jag i yttertältet, trots -25 blev de snabbt varma när jag stoppade i mina varma fötter i dem. Annars kan man sopa dem rena från snö och lägga dem i en påse i botten på sovsäcken för att hålla dem varma, men det har jag inte plats för. Köper jag turutrustning själv någon gång kommer jag leta efter turpjäxor med löstagbar innersko, så jag kan hålla dem varma och torra inne i säcken 🙂

_DSC9507
_DSC9508
_DSC9509
_DSC9510

 

Nu känner jag mig redo för större äventyr!

Kommentarer inaktiverade för Tälta på vintern – turskidor i Vålådalen
RSS
Follow by Email